Документ 353-2014-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 06.08.2014
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 01.01.2015. Подивитися в історії? )

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 6 серпня 2014 р. № 353
Київ

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах” (Офіційний вісник України, 2004 р., № 47, ст. 3107; 2012 р., № 60, ст. 2437) зміни, що додаються.

2. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2015 року.

Прем'єр-міністр України

А.ЯЦЕНЮК

Інд.70





ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. № 353

ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

1. У назві та тексті постанови слова “оздоровчих закладах” замінити словами “дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.

2. Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 викласти у такій редакції:

“дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6”.

3. У пункті 3 слова “Міністерству освіти і науки, молоді та спорту” замінити словами “Міністерству освіти і науки”.

4. У пункті 4 слова “Міністерством освіти і науки, молоді та спорту” замінити словами “Міністерством освіти і науки”.

5. Додатки 6 і 8 до постанови викласти в такій редакції:


“Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. № 353)

НОРМИ
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)

Найменування продукту

Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку

праці та відпочинку,наметові містечка

позаміські (стаціонарні), дитячі центри

санаторного типу

табір з денним перебу-ванням

діти віком 12-17 років включно

діти віком до 10 років включно

діти віком 11-17 років включно

діти віком до 10 років включно

діти віком 11-17 років включно

діти віком 8-14 років включно

Хліб житній

150/393

100/254

125/308

125/308

125/308

40/131

Хліб пшеничний

200/521

125/380

150/395

200/521

200/521

90/234

Борошно пшеничне

70/164

50/158

50/158

30/101

40/172

10/33

Крохмаль*

4/15

4/15

4/15

4/15

4/15

3/10

Крупи, бобові, макаронні вироби

140/360

65/221

85/372

65/221

85/372

32/120

Картопля

400/233

320/181

400/233

320/181

400/233

180/132

Овочі різні

420/24

350/20

450/27

350/20

450/50

210/22

Фрукти свіжі

250/105

250/105

250/105

300/326

450/468

50/21

Соки

200/84

200/84

200/84

200/84

200/84

50/21

Фрукти сушені*

20/51

15/46

15/46

10/56

10/56

10/28

Кондитерські вироби

50/173

50/173

50/173

50/195

50/195

10/46

Цукор

60/217

40/176

60/217

50/185

60/217

35/147

Мед, медопродукти*

4/13

4/13

4/13

5/16

5/16

2/6

Масло вершкове

40/237

45/320

50/367

45/320

50/367

20/148

Олія

20/160

18/156

20/160

15/144

20/160

8/70

Сало*

7/30

5/21

9/38

5/21

5/21


Яйця, штук

1/64

1/64

1/64

1/64

1/64


Молоко, кисломолочні продукти

500/230

500/230

500/230

500/230

500/230

250/147

Сир кисломолочний

50/71

40/57

40/57

60/86

60/86

25/37

Сир твердий

20/58

15/47

15/47

10/30

10/30

5/15

Сметана*

25/71

15/57

15/57

15/57

15/57

10/28

М’ясо, птиця

220/380

160/320

200/360

200/360

220/380

80/182

М’ясо-ковбасні вироби

40/150

20/120

20/120

20/120

20/120


Риба, рибопродукти*

60/30

55/28

65/33

60/30

70/35

30/15

Кава злакова*

3,5/0

1,5/0

1,5/0

2,5/0

2,5/0

1/0

Какао*

1/6

1/6

1/6

1/6

1/6


Чай

1,5/0

0,5/0

0,5/0

0,5/0

0,5/0

0,1/0

Сіль, сіль йодована

10/0

10/0

10/0

10/0

10/0

8/0

Дріжджі

2/0

2/0

2/0

2/0

2/0


Лавровий лист

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

Кислота лимонна

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

Хімічний склад







Білки

144

113

125

123

129

58

у тому числі тваринні

72

39

68

82

82

35

Жири

131

113

119

115

115

57

у тому числі рослинні

25

15

23

20

20

8

Вуглеводи

540

418

487

417

434

212

Енергоцінність, ккал

3840

3252

3685

3697

4263

1593

__________
Примітка.

1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень.
Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.

2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.

3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.”;


“Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. № 353)

НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю

Найменування продукту

Вага, кілограмів брутто

Продукт-замінник

Вага, кілограмів брутто

Примітка

Масло вершкове

1

олія

0,73



масло вершкове топлене

0,8


Олія

1

олія (соняшникова, кукурудзяна)

1


Молоко коров’яче пастеризоване

1

молоко коров’яче сухе

0,11



вершки сухі

0,12



молоко згущене стерилізоване

0,46



молоко згущене з цукром

0,39



вершки згущені з цукром

0,35



кисломолочні продукти (наприклад, кефір)

1



сир кисломолочний напівжирний

0,2



сир твердий

0,11


Хліб житній

1

хліб пшеничний

0,66



борошно пшеничне

0,46


Хліб пшеничний

1

хліб житній

1,5



борошно пшеничне

0,7



сухарі (з борошна першого сорту)

0,75


Чай чорний

1

чай чорний плитковий

1




чай зелений

1


Картопля (30 відсотків відходів)

1

пюре картопляне сухе

0,25



капуста білокачанна

1,11



капуста цвітна

0,8




квасоля, горох свіжі

0,52


Бобові (зерно)

1

горох, квасоля свіжі

4,2



кукурудза консервована

4,44



горошок зелений консервований

6,6


Морква (буряк) свіжа

1

морква (буряк) для гарніру (консерви)

1,4


Томати свіжі

1

томати консервовані

1,04



томатний сік

1,14



томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)

0,42


Капуста свіжа

1

капуста білокачанна квашена

1,15



капуста білокачанна рання

1



капуста цвітна

1



капуста брюссельська

1,3


Цибуля-порей

1

цибуля свіжа зелена

0,95


Огірки (томати) солені

1

огірки (томати) консервовані

1,64


Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)

1

сік томатний натуральний

2,66



томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків)

0,66



томати свіжі

2,38


Яблука свіжі

1

яблука консервовані

0,41



сік яблучний

0,92



сік сливовий

0,53



сік виноградний

0,65



інші соки плодові натуральні

0,9



яблука сушені

0,2



сливи сушені

0,2



абрикоси сушені

0,17



родзинки

0,15



фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани)

1



виноград

0,8



компоти консервовані

0,5


Яблука сушені

1

яблука свіжі

5



груші сушені

1



фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)

0,5


Дріжджі хлібопекарські

1

дріжджі хлібопекарські сухі

0,3


Кури патрані (I категорії)

1

яловичина, свинина

1



кури напівпатрані (I категорії)

1,34



курчата патрані

1



курчата напівпатрані

1,5



стегенця курячі

0,8



філе куряче

0,6



консерви з курятини

0,75

за медичними показаннями

М’ясо (яловичина, свинина нежирна)


печінка

1



серце

1,77



м’ясо птиці патраної (I категорії)

1



ковбаса варена

0,8



консерви м’ясні (у тому числі з курятини)

0,75

за медичними показаннями


риба

1,15



сир кисломолочний напівжирний

1,2


Риба (охолоджена, морожена)

1

оселедець солений із головою

1



рибне філе

0,7



консерви рибні

0,8

за медичними показаннями”.


яловичина

0,87



яйце

0,9


Яйця, штук

1

сир кисломолочний напівжирний

0,031



яловичина

0,1



молоко

0,18



сир твердий

0,02





вгору