Документ z1258-11, втратив чинність, поточна редакція — Втрата чинності від 20.04.2018, підстава - z0366-18

                                                          
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики
України
12.10.2011 N 538
( z1256-11 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
2 листопада 2011 р.
за N 1258/19996
{ Перелік втратив чинність на підставі Наказу Міністерства
аграрної політики та продовольства
N 130 ( z0366-18 ) від 07.03.2018 }
ПЕРЕЛІК
питань для здійснення державними
органами ветеринарної медицини планових заходів
державного нагляду (контролю) за дотриманням
законодавства у галузі ветеринарної медицини
підприємствами по забою тварин

Пояснення до позначень, використаних у переліку питань для
перевірки: "Так" - позитивна відповідь на поставлене запитання; "Ні" - негативна відповідь на поставлене запитання; "НВ" - дотримання питання не вимагається від даного
(конкретно узятого) об'єкта контролю; "НП" - питання не перевірялося на даному об'єкті контролю.
I. Перелік питань, що підлягають перевірці
------------------------------------------------------------------ |N з/п| Питання |Так |Ні |НВ |НП | Нормативне | | | | | | | |обґрунтуван-| | | | | | | | ня | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.1 |Експертиза і узгодження | | | | |Стаття 7 | | |проектів планування та | | | | |ЗУ 2498-XII;| | |будівництва боєнь, | | | | |пункти 3.2, | | |забійно-санітарних | | | | |3.3 глави 3 | | |пунктів державними | | | | |ВСП для | | |органами ветеринарної | | | | |боєнь | | |медицини | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.2 |Відповідність типу і | | | | |Пункт 3.4 | | |потужності бойні та | | | | |глави 3 ВСП | | |забійно-санітарного | | | | |для боєнь | | |пункту узгодженому | | | | | | | |проекту | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.3 |Наявність у оператора | | | | |Порядок | | |потужності (об'єкта) | | | | |видачі ЕД | | |експлуатаційного дозволу| | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.4 |Наявність обладнаного | | | | |Пункт 3.6 | | |постійно діючого | | | | |глави 3 ВСП | | |дезбар'єра | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.5 |Наявність навколо | | | | |Пункт 3.6 | | |підприємства суцільного | | | | |глави 3 ВСП | | |паркану висотою | | | | |для боєнь | | |1,6-2,0 м | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.6 |Наявність асфальтованих | | | | |Пункт 3.6 | | |доріг для перегону | | | | |глави 3 ВСП | | |тварин, майданчиків для | | | | |для боєнь | | |їх приймання тощо | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.7 |Наявність дезкилимків | | | | |Пункт 3.6 | | |при вході в окремі | | | | |глави 3 ВСП | | |виробничі відділення | | | | |для боєнь | | |підприємства | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.8 |Дотримання необхідних | | | | |Пункт 3.7 | | |ветеринарно-санітарних | | | | |глави 3 ВСП | | |умов забою та первинної | | | | |для боєнь | | |переробки тварин | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| | 1.9 |Проведення | | | | |Пункт 3.7 | | |ветеринарно-санітарної | | | | |глави 3 ВСП | | |експертизи продуктів | | | | |для боєнь | | |забою | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.10 |Раціональне використання| | | | |Пункт 3.7 | | |конфіскатів чи | | | | |глави 3 ВСП | | |непридатної для | | | | |для боєнь | | |використання сировини | | | | | | | |(виробництво кормового | | | | | | | |борошна тваринного | | | | | | | |походження тощо) | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.11 |Утилізація відходів | | | | |Пункт 3.7 | | |забою тварин | | | | |глави 3 ВСП | | | | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.12 |Здійснення контрольних | | | | |Пункт 3.7 | | |досліджень на наявність | | | | |глави 3 ВСП | | |залишкової кількості | | | | |для боєнь | | |забруднювачів | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.13 |Наявність робочих місць | | | | |Пункт 3.8 | | |спеціалістів | | | | |глави 3 ВСП | | |ветеринарної медицини | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.14 |Миття та профілактична | | | | |Пункт 3.9 | | |дезінфекція | | | | |глави 3 ВСП | | | | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.15 |Наявність зони | | | | |Пункт 4.2 | | |передзабійного утримання| | | | |глави 4 ВСП | | |тварин | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.16 |Наявність зони основного| | | | |Пункт 4.2 | | |виробництва | | | | |глави 4 ВСП | | | | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.17 |Наявність зони | | | | |Пункт 4.2 | | |допоміжних споруд | | | | |глави 4 ВСП | | | | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.18 |Врахування послідовності| | | | |Пункт 4.3 | | |технологічних процесів | | | | |глави 4 ВСП | | |переробки при | | | | |для боєнь | | |розташуванні виробничих | | | | | | | |відділень бойні | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.19 |Перетинання зустрічних | | | | |Пункт 4.3 | | |виробничих потоків: | | | | |глави 4 ВСП | | |тварин, сировини тощо | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.20 |Обладнання вікон | | | | |Пункт 4.3 | | |захисними сітками від | | | | |глави 4 ВСП | | |комах | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.21 |Проведення заходів з | | | | |Пункт 4.3 | | |дератизації | | | | |глави 4 ВСП | | | | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.22 |Наявність запасу засобів| | | | |Пункт 4.3 | | |для дезінфекції, | | | | |глави 4 ВСП | | |дезінсекції та | | | | |для боєнь | | |дератизації | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.23 |Наявність обладнаної | | | | |Пункт 4.3 | | |кімнати для прання | | | | |глави 4 ВСП | | |спецодягу | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.24 |Відповідність підлоги у | | | | |Пункт 4.3 | | |виробничих приміщеннях | | | | |глави 4 ВСП | | |діючим вимогам (ухил у | | | | |для боєнь | | |бік каналізації) | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.25 |Наявність спеціального | | | | |Пункт 4.4 | | |відділення для забою | | | | |глави 4 ВСП | | |птиці, кролів та нутрій | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.26 |Наявність спеціальної | | | | |Пункт 4.4 | | |камери охолодження, | | | | |глави 4 ВСП | | |санітарної камери тощо | | | | |для боєнь | | |для птиці, кролів та | | | | | | | |нутрій | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.27 |Наявність у | | | | |Пункт 4.5 | | |холодильниках | | | | |глави 4 ВСП | | |ізольованої камери | | | | |для боєнь | | |відповідної ємності для | | | | | | | |зберігання м'яса, зразки| | | | | | | |якого направлені для | | | | | | | |лабораторних досліджень | | | | | | | |у державну лабораторію | | | | | | | |ветеринарної медицини, а| | | | | | | |також м'ясопродуктів, | | | | | | | |які дозволяється | | | | | | | |використовувати лише | | | | | | | |після знешкодження | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.28 |Наявність визначених і | | | | |Пункт 4.6 | | |відповідно обладнаних | | | | |глави 4 ВСП | | |точок | | | | |для боєнь | | |ветеринарно-санітарного | | | | | | | |контролю для проведення | | | | | | | |ветеринарно-санітарної | | | | | | | |експертизи продуктів | | | | | | | |забою (вішала, столи | | | | | | | |тощо) | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.29 |Наявність окремої | | | | |Пункт 4.6 | | |кімнати для роботи | | | | |глави 4 ВСП | | |спеціалістів | | | | |для боєнь | | |ветеринарної медицини з | | | | | | | |обладнаним місцем для | | | | | | | |проведення дослідження | | | | | | | |на трихінельоз, | | | | | | | |мікроскопії | | | | | | | |мазків-відбитків, інших | | | | | | | |необхідних лабораторних | | | | | | | |досліджень, ведення | | | | | | | |документації | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.30 |Наявність у персоналу | | | | |Пункт 4.7 | | |бойні особистих медичних| | | | |глави 4 ВСП | | |книжок з відмітками про | | | | |для боєнь | | |проходження медичного | | | | | | | |огляду | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.31 |Забезпечення працівників| | | | |Пункт 4.8 | | |спеціальним одягом, | | | | |глави 4 ВСП | | |взуттям | | | | |для боєнь | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.32 |Наявність шаф з | | | | |Пункт 4.8 | | |відокремленими відділами| | | | |глави 4 ВСП | | |для власного та | | | | |для боєнь | | |санітарного одягу | | | | | | | |працівників; душової; | | | | | | | |рукомийників з | | | | | | | |підведеною гарячою і | | | | | | | |холодною водою, з | | | | | | | |безконтактними кранами, | | | | | | | |а також мила, рушників, | | | | | | | |аптечки | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.33 |Чи піддаються | | | | |Пункт 5.3 | | |ветеринарному огляду, | | | | |глави 5 ВСП | | |вибірковій термометрії | | | | |для боєнь | | |тварини, що надходять на| | | | | | | |бойню | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.34 |Чи проводяться | | | | |Пункт 5.3 | | |дозиметричні дослідження| | | | |глави 5 ВСП | | |тварин з населених | | | | |для боєнь; | | |пунктів, критичних за | | | | |пункт 10.2 | | |забрудненням | | | | |глави 10 | | |радіонуклідами, та зони | | | | |Правил | | |посиленого | | | | |ПВОіВСЕ N 28| | |радіоекологічного | | | | | | | |контролю | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.35 |Чи проводиться | | | | |Пункт 5.5 | | |обов'язкова | | | | |глави 5 ВСП | | |ветеринарно-санітарна | | | | |для боєнь | | |експертиза туші, | | | | | | | |внутрішніх органів та | | | | | | | |інших продуктів забою | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.36 |Ведення обліку | | | | |Пункт 5.6 | | |передзабійного | | | | |глави 5 ВСП | | |ветеринарного огляду | | | | |для боєнь | | |тварин та результатів | | | | | | | |ветеринарно-санітарної | | | | | | | |експертизи м'яса та | | | | | | | |інших продуктів забою на| | | | | | | |бойні у відповідних | | | | | | | |журналах встановленої | | | | | | | |форми | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.37 |Чи здійснюється контроль| | | | |Пункт 5.8 | | |за реалізацією та | | | | |глави 5 ВСП | | |перевезенням продукції | | | | |для боєнь | | |тваринного походження, | | | | | | | |отриманої на бойні, | | | | | | | |транспортними засобами, | | | | | | | |що мають санітарний | | | | | | | |паспорт | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.38 |Проведення клеймування | | | | |Інструкція | | |м'яса та шкур, що | | | | |по | | |випускаються із бойні | | | | |клеймуванню | | | | | | | |м'яса; | | | | | | | |Інструкція з| | | | | | | |ПВКШтХС | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.39 |Проведення санітарної | | | | |Інструкція | | |обробки приміщень та | | | | |щодо миття і| | |обладнання після забою | | | | |дезінфекції | | |тварин та їх первинної | | | | | | | |переробки | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.40 |Проведення дезінфекції | | | | |Пункт 5.10 | | |(2% розчином | | | | |глави 5 ВСП | | |формальдегіду, 2% гаря- | | | | |для боєнь | | |чим розчином їдкого | | | | | | | |натру, освітленим | | | | | | | |розчином хлорного вапна | | | | | | | |із вмістом 2-3% | | | | | | | |активного хлору тощо) | | | | | | | |ємкостей для твердих | | | | | | | |відходів після кожної їх| | | | | | | |очистки, а також стоків,| | | | | | | |забруднених кров'ю та | | | | | | | |канигою, після | | | | | | | |закінчення зміни | | | | | | |-----+------------------------+----+----+-----+----+------------| |1.41 |Направлення конфіскатів,| | | | |Пункт 5.11 | | |отриманих на бойнях, на | | | | |глави 5 ВСП | | |завод з переробки | | | | |для боєнь | | |відходів тваринного | | | | | | | |походження | | | | | | ------------------------------------------------------------------
II. Нормативні документи,
на підставі яких складено та яким відповідають
питання, передбачені цим Актом перевірки
------------------------------------------------------------------ |N з/п| Скорочення | Назва документа | | | документа | | |-----+----------------------------------------------------------| |2.1 | Закони України | |-----+----------------------------------------------------------| |2.1.1|ЗУ 771/97-ВР |Закон України від 23.12.97 N 771/97-ВР | | | |( 771/97-ВР ) "Про безпечність та якість | | | |харчових продуктів" | |-----+---------------+------------------------------------------| |2.1.2|ЗУ 2498-XII |Закон України від 25.06.92 N 2498-XII | | | |( 2498-12 ) "Про ветеринарну медицину" | |-----+---------------+------------------------------------------| |2.1.3|ЗУ 877-V |Закон України від 05.04.2007 N 877-V | | | |( 877-16 ) "Про основні засади державного | | | |нагляду (контролю) у сфері господарської | | | |діяльності" | |-----+----------------------------------------------------------| |2.2 | Постанови Кабінету Міністрів України та накази органів | | | виконавчої влади | |-----+----------------------------------------------------------| |2.2.1|Порядок видачі |Порядок видачі експлуатаційного дозволу | | |ЕД |для потужностей (об'єктів) з виробництва, | | | |переробки або реалізації харчових | | | |продуктів, затверджений постановою | | | |Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 | | | |N 712 ( 712-2007-п ) | |-----+---------------+------------------------------------------| |2.2.2|ВСП для боєнь |Ветеринарно-санітарні правила для боєнь, | | | |забійно-санітарних пунктів господарств та | | | |подвірного забою тварин, затверджені | | | |наказом Державного департаменту | | | |ветеринарної медицини Міністерства | | | |аграрної політики України від 14.01.2004 | | | |N 4 ( z0121-04 ), зареєстровані в | | | |Міністерстві юстиції України 28.01.2004 за| | | |N 121/8720 | |-----+---------------+------------------------------------------| |2.2.3|Інструкція по |Інструкція по клеймуванню м'яса, | | |клеймуванню |затверджена наказом Головного державного | | |м'яса |інспектора ветеринарної медицини України | | | |від 12.06.97 N 19 ( z0447-97 ), | | | |зареєстрована в Міністерстві юстиції | | | |України 25.09.97 за N 447/2251 | |-----+---------------+------------------------------------------| |2.2.4|Правила ПВОіВСЕ|Правила передзабійного ветеринарного | | | |огляду тварин і ветеринарно-санітарної | | | |експертизи м'яса та м'ясних продуктів, | | | |затверджені наказом Державного | | | |департаменту ветеринарної медицини | | | |Міністерства аграрної політики України від| | | |07.06.2002 N 28 ( z0524-02 ), | | | |зареєстровані в Міністерстві юстиції | | | |України 21.06.2002 за N 524/6812 | |-----+---------------+------------------------------------------| |2.2.5|Інструкція щодо|Інструкція щодо миття і профілактичної | | |миття і |дезінфекції на підприємствах м'ясної і | | |дезінфекції |птахопереробної промисловості, затверджена| | | |Міністерством м'ясної та молочної | | | |промисловості СРСР від 15.01.85 | |-----+---------------+------------------------------------------| |2.2.6|Інструкція з |Інструкція з порядку ветеринарного | | |ПВКШтХС |клеймування шкіряної та хутрової сировини,| | | |затверджена наказом Головного державного | | | |інспектора ветеринарної медицини України | | | |від 03.07.2001 N 52 ( z0855-01 ), | | | |зареєстрована в Міністерстві юстиції | | | |України 03.10.2001 за N 855/6046 | ------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту
тваринництва А.А.Гетя



вгору