Документ 481/95-ВР, чинний, поточна редакція — Редакція від 06.08.2019, підстава - 2639-VIII


{Частина перша статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3032-III від 07.02.2002, № 2360-VIII від 20.03.2018, № 2628-VIII від 23.11.2018}

Атестація суб'єктів господарювання проводиться центральним органом виконавчої влади, уповноваженим відповідно до законодавства.

{Частина друга статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законами № 306/96-ВР від 11.07.96, № 3032-III від 07.02.2002, № 5463-VI від 16.10.2012}

Аналітичні та вимірювальні лабораторії атестуються центральним органом виконавчої влади, уповноваженим відповідно до законодавства.

{Частина третя статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3032-III від 07.02.2002, № 5463-VI від 16.10.2012}

У разі зміни найменування суб’єкта господарювання у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство зміна найменування у виданих суб’єкту господарювання атестатах не є обов’язковою.

{Статтю 8 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1983-VIII від 23.03.2017}

Орган, який проводить атестацію, зобов'язаний надати заявнику комплект зразків документів для атестації протягом трьох днів з дня подачі заяви.

Ліцензія на право виробництва спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв та тютюнових виробів видається після проведення атестації суб'єкта господарювання, яка є чинною протягом терміну дії зазначеної ліцензії. У разі внесення в період дії ліцензії змін до вимог стосовно проведення обов'язкової атестації або стосовно повного технологічного циклу виробництва, передбачених частинами першою або сьомою цієї статті, суб'єкт господарювання підлягає переатестації в частині цих змін.

{Частина статті 8 в редакції Закону № 306/96-ВР від 11.07.96, із змінами, внесеними згідно із Законами № 3032-III від 07.02.2002, № 2628-VIII від 23.11.2018}

Контроль за роботою та технічним станом приладів обліку виробництва спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового та алкогольних напоїв забезпечується центральним органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

{Статтю 8 доповнено частиною згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002; із змінами, внесеними згідно із Законами № 5463-VI від 16.10.2012, № 1638-VII від 12.08.2014, № 2628-VIII від 23.11.2018}

Вимоги до повних технологічних циклів виробництва коньяку, алкогольних напоїв за коньячною технологією і тютюнових виробів встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави, а вимоги до місць зберігання спирту - центральним органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

{Статтю 8 доповнено частиною згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002; із змінами, внесеними згідно із Законами № 5463-VI від 16.10.2012, № 1638-VII від 12.08.2014}

{Стаття 8 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

Стаття 9. Дотримання стандартів

Спирт етиловий, коньячний і плодовий та зерновий дистилят, спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, дистилят виноградний спиртовий, спирт-сирець плодовий, біоетанол, алкогольні напої та тютюнові вироби повинні відповідати вимогам затверджених і зареєстрованих у встановленому законодавством порядку нормативних документів, які діють в Україні.

{Частина перша статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

{Частину другу статті 9 виключено на підставі Закону № 2899-IV від 22.09.2005}

Якщо міжнародним договором України, що набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені цим Законом, то застосовуються правила міжнародного договору.

{До статті 9 включено частину другу згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

Визначення відповідності рівнів вмісту смол та нікотину встановленим цим Законом показникам здійснюють акредитовані згідно із законодавством випробувальні лабораторії усіх форм власності відповідно до методик, визначених Міжнародною організацією стандартизації (ISO).

{Статтю 9 доповнено частиною згідно із Законом № 2189-IV від 18.11.2004; із змінами, внесеними згідно із Законом № 3425-IV від 09.02.2006}

Тютюнові вироби, вироблені в Україні або імпортовані в Україну до набрання чинності внесеними відповідним законом змінами до рівнів вмісту смол та нікотину, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

{Стаття 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

Стаття 9-1. Інформація про інгредієнти тютюнових виробів

Кожний виробник або імпортер тютюнових виробів зобов'язаний щорічно, не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним, надавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення,інформацію про інгредієнти тютюнових виробів, які призначені для реалізації на митній території України.

{Частина перша статті 9-1 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5463-VI від 16.10.2012}

Інформація про інгредієнти подається в паперовому та електронному вигляді.

Інформація про інгредієнти тютюнових виробів повинна надаватися у вигляді таких трьох переліків:

перелік інгредієнтів, що додаються до тютюну окремо по кожній власній назві тютюнових виробів;

зведений перелік інгредієнтів, що додаються до тютюну усіх власних назв тютюнових виробів;

зведений перелік інгредієнтів, що використовуються у нетютюнових складових тютюнових виробів.

У переліку інгредієнтів, що додаються до тютюну окремо по кожній власній назві тютюнових виробів, вказуються інгредієнти, що додаються до тютюну тютюнових виробів кожної власної назви із зазначенням найбільшого (максимального) рівня їхнього використання в одиниці тютюнового виробу серед тютюнових виробів усіх власних назв, що виробляються або імпортуються даним суб'єктом господарювання.

При цьому інгредієнти, що використовуються на рівні менше ніж 0,1 відсотка від загальної ваги тютюну в одиниці тютюнового виробу, сукупно зазначаються як "Натуральні та штучні ароматизатори" і окремо по кожній власній назві тютюнових виробів не вказуються.

У зведеному переліку інгредієнтів, що додаються до тютюну усіх власних назв тютюнових виробів, інгредієнти вказуються в алфавітному порядку із зазначенням найбільшого (максимального) рівня їхнього використання в одиниці тютюнового виробу серед тютюнових виробів усіх власних назв, що виробляються або імпортуються даним суб'єктом господарювання.

Найбільший (максимальний) рівень використання інгредієнта визначається у відсотках від загальної ваги тютюну (з урахуванням рівня вологості).

Щодо кожного інгредієнта зазначається його призначення та, за наявності, номер CAS (the Chemical Abstract Service Registry Number (CAS N).

До зведеного переліку інгредієнтів, що використовуються у нетютюнових складових тютюнових виробів, включаються інгредієнти сигаретного паперу, клеїв для бокового шва, чорнила для логотипу, обідкового паперу і чорнила для обідкового паперу, фільтрувального матеріалу, клеїв для фільтрів та паперу для фільтрів.

Інгредієнти по кожній нетютюновій складовій тютюнових виробів вказуються у порядку зменшення їх ваги із зазначенням найбільшого (максимального) рівня використання окремого інгредієнта серед тютюнових виробів усіх власних назв, що виробляються або імпортуються даним суб'єктом господарювання, який визначається у відсотках від загальної ваги одиниці тютюнового виробу.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, оприлюднює інформацію про інгредієнти тютюнових виробів у порядку, передбаченому чинним законодавством України.

{Частина одинадцята статті 91 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5463-VI від 16.10.2012}

{Закон доповнено статтею 91 згідно із Законом № 3425-IV від 09.02.2006}

Стаття 10. Підтвердження відповідності продукції

Спирт етиловий, коньячний і плодовий та зерновий дистилят, спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, біоетанол, тютюнові вироби підлягають підтвердженню відповідності в законодавчо регульованій сфері шляхом сертифікації, а пальне - документом про відповідність, передбаченим законодавством.

{Частина перша статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1791-VIII від 20.12.2016, № 2628-VIII від 23.11.2018}

Відповідність спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, біоетанолу, тютюнових виробів підтверджується наявністю у їх виробника або імпортера сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності, а відповідність пального - документом про відповідність, передбаченим законодавством.

{Частина друга статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1791-VIII від 20.12.2016, № 2628-VIII від 23.11.2018}

Реєстраційні номери сертифікатів відповідності або свідоцтв про визнання відповідності, виданих на спирт етиловий, коньячний і плодовий та зерновий дистилят, спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, біоетанол, тютюнові вироби, зазначаються у документах, згідно з якими передається відповідна продукція.

{Частина третя статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1791-VIII від 20.12.2016, № 2628-VIII від 23.11.2018}

Не підлягає підтвердженню відповідності (в тому числі сертифікації) сировина, яка використовується у виробництві тютюнових виробів та алкогольних напоїв (крім спирту етилового неденатурованого) і пального.

{Частина четверта статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

Не підлягають підтвердженню відповідності еталонні (моніторингові) чи тестові зразки спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які не призначені для продажу вроздріб і ввозяться на митну територію України акредитованими державними випробувальними лабораторіями та/або суб'єктами господарювання, які мають ліцензії на право виробництва відповідної продукції і володіють акредитованими випробувальними лабораторіями, для проведення досліджень чи випробувань (калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну тощо).

{Частина п'ята статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

{Стаття 10 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002; в редакції Законів № 2116-IV від 21.10.2004, № 2189-IV від 18.11.2004}

Стаття 11. Маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів

{Положення статті 11 щодо нанесення на пачку тютюнових виробів позначення стосовно вмісту смоли і нікотину ввести в дію з 1 січня 1999 року згідно із Законом № 526/97-ВР від 11.09.97}

1. Маркування алкогольних напоїв (крім продукції, зазначеної у частині другій цієї статті), які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом, та має містити таку інформацію:

{Абзац перший частини першої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002; в редакції Закону № 2639-VIII від 06.12.2018}

{Абзац другий частини першої статті 11 виключено на підставі Закону № 2639-VIII від 06.12.2018}

загальна та власна назви виробу;

найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про алкогольний напій, а для імпортованих алкогольних напоїв - найменування та місцезнаходження імпортера (у разі зміни найменування виробника у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство виробник має право зазначати на етикетці своє попереднє найменування протягом 18 місяців з дня зміни його найменування у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство);

{Абзац четвертий частини першої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1983-VIII від 23.03.2017; в редакції Закону № 2639-VIII від 06.12.2018}

знак для товарів і послуг;

географічна назва місця виготовлення виробу, якщо найменування виробника не відображає місця розташування суб'єкта господарювання;

вміст спирту (% об.);

місткість посуду;

{Абзац дев'ятий частини першої статті 11 виключено на підставі Закону № 195-IV від 24.10.2002 - набирає чинності з 01.01.2003 року}

вміст цукру (якщо це регламентується нормативними документами);

позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва, призначеної для реалізації на території України).

{Абзац одинадцятий частини першої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

Штриховий код повинен бути нанесений на видиму сторону етикетки, або контретикетки, або пляшки (іншого посуду).

{Частину першу статті 11 доповнено абзацом дванадцятим згідно із Законом № 1685-III від 20.04.2000, в редакції Закону № 195-IV від 24.10.2002 - набирає чинності з 01.01.2003 року}

На видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду) виробу повинні бути зазначені дата виготовлення виробу, код суб'єкта господарювання та номер ліцензії на виробництво.

{Абзац тринадцятий частини першої статті 11 в редакції Закону № 195-IV від 24.10.2002 - набирає чинності з 01.01.2003 року}

Розлив алкогольних напоїв, крім продукції, зазначеної у частині другій цієї статті, здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки. Розлив алкогольних напоїв, крім продукції, зазначеної у частині другій цієї статті, з вмістом спирту етилового понад 8,5% об'ємних одиниць здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,18 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.

{Абзац чотирнадцятий частини першої статті 11 в редакції Закону № 195-IV від 24.10.2002 - набирає чинності з 01.01.2003 року; із змінами, внесеними згідно із Законами № 849-IV від 22.05.2003, № 2189-IV від 18.11.2004, № 5503-VI від 20.11.2012, № 1791-VIII від 20.12.2016}

Продукція, призначена для експорту, розливається у тару та маркується згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

{Частину першу статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

{Частина перша статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1621-VII від 31.07.2014}

2. Маркування виноробної продукції, у тому числі сидру і перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додавання спирту), яка реалізується в Україні, здійснюється відповідно до Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом. Маркування виноробної продукції, у тому числі сидру і перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додавання спирту), яка реалізується в Україні, має містити таку інформацію:

{Абзац перший частини другої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3032-III від 07.02.2002, № 797-VI від 25.12.2008, № 1791-VIII від 20.12.2016; в редакції Закону № 2639-VIII від 06.12.2018}

{Абзац другий частини другої статті 11 виключено на підставі Закону № 2639-VIII від 06.12.2018}

назва держави;

найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за надання інформації про алкогольний напій, а для імпортованих алкогольних напоїв - найменування та місцезнаходження імпортера (у разі зміни найменування виробника у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство виробник має право зазначати на етикетці своє попереднє найменування протягом 18 місяців з дня зміни його найменування у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство);

{Абзац четвертий частини другої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1983-VIII від 23.03.2017; в редакції Закону № 2639-VIII від 06.12.2018}

знак для товарів і послуг;

назва продукції;

місткість посуду;

вміст спирту (% об.);

вміст цукру (крім сухих вин, шампанського, ігристого вина та коньяку) (% мас.);

{Абзац десятий частини другої статті 11 виключено на підставі Закону № 195-IV від 24.10.2002}

позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва, призначеної для реалізації на території України);

{Абзац одинацятий частини другої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

наявність ароматизаторів, барвників (при їх використанні).

{Абзац частини другої статті 11 в редакції Закону № 1685-III від 20.04.2000}

Штриховий код повинен бути нанесений на видиму сторону етикетки, або контретикетки, або пляшки (іншого посуду). Дата виготовлення продукції повинна бути зазначена на видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду).

{Частину другу статті 11 доповнено абзацом тринадцятим згідно із Законом № 1685-III від 20.04.2000, в редакції Закону № 195-IV від 24.10.2002 - набирає чинності з 01.01.2003 року}

Термін витримки для марочних вин та позначення "Марочне", вік коньячних спиртів для марочних коньяків і коньяків спеціальних назв наводяться на кольєретці.

На пляшках з колекційними винами та коньяками наклеюються додаткові ярлики із зазначенням "Колекційне (колекційний), додатково витримане (витриманий) в колекції ____ років".

На шийку пляшки з колекційним вином наклеюється кольєретка із зазначенням року врожаю винограду, з якого виготовлено вино.

{Абзац сімнадцятий частини другої статті 11 виключено на підставі Закону № 2639-VIII від 06.12.2018}

На пляшці з вермутом повинна бути контретикетка або додаткова етикетка, на якій наводяться дані про основний склад компонентів напою і погоджені з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, рекомендації щодо вживання напою.

{Абзац вісімнадцятий частини другої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5463-VI від 16.10.2012}

На пляшки з усіма видами виноробної продукції можуть наклеюватися контретикетки, які містять додаткову інформацію про напої.

Розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу "Tetra-Pak" і "Bag in box". Розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,35 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,68 л, 0,7 л, 0,75 л, 0,8 л, 1,0 л і більше. Розлив вин сухих і з доданням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних ординарних і марочних здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 50 до 600 л, виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, і у такому випадку передбачені цією статтею вимоги щодо маркування виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) не застосовуються.

{Абзац двадцятий частини другої статті 11 в редакції Законів № 195-IV від 24.10.2002 - набирає чинності з 01.01.2003 року, № 2189-IV від 18.11.2004; із змінами, внесеними згідно із Законами № 4914-VI від 07.06.2012, № 1791-VIII від 20.12.2016}

Розлив сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки марки ПЕТФ, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу "Тetra-Pak" і "Bag in box". Розлив сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) здійснюється у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,3 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,68 л, 0,7 л, 0,75 л, 0,8 л, 1,0 л і більше, а також у тару (посуд) місткістю від 25 до 100 л, виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, і у такому випадку передбачені цією статтею вимоги щодо маркування сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) не застосовуються.

{Частину другу статті 11 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 4914-VI від 07.06.2012; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1791-VIII від 20.12.2016}

Розлив пива здійснюється виключно у передбачені діючими стандартами скляну тару, металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки ПЕТФ, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки, а також у алюмінієві бочки, бочки із нержавіючої сталі (кеги) та інші види тари згідно з чинною нормативною документацією.

{Частину другу статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 71-VIII від 28.12.2014}

Продукція, призначена для експорту, розливається у тару та маркується згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

{Частину другу статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

3. Маркування тютюнових виробів, які реалізуються в Україні, здійснюється таким чином:

{Абзац перший частини третьої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

на кожній одиниці тютюнової продукції (сигареті, цигарці тощо) вказується власна назва виробу.

На кожній пачці, коробці або сувенірній коробці вказується:

найменування суб'єкта господарювання-виробника або тютюнової компанії;

загальна та власна назви;

наявність фільтруючого мундштука;

кількість одиниць у пачці, коробці чи в сувенірній коробці;

відомості щодо вмісту смоли та нікотину в диму однієї сигарети (щодо сигарет), які наносяться на зовнішню поверхню однієї меншої сторони упаковки тютюнових виробів і займають не менше 15 відсотків площі цієї сторони;

{Абзац восьмий частини третьої статті 11 в редакції Законів № 3032-III від 07.02.2002, № 2899-IV від 22.09.2005, № 1824-VI від 21.01.2010}

медичні попередження, які наносяться відповідно до вимог, зазначених у цій частині статті;

{Абзац дев'ятий частини третьої статті 11 в редакції Законів № 3032-III від 07.02.2002 - щодо набуття чинності змін див. пункт 3 Прикінцевих положень, № 2899-IV від 22.09.2005; додатково див. Закон № 1512-VI від 11.06.2009 - зміни втратили чинність на підставі Закону № 1824-VI від 21.01.2010; в редакції Закону № 1824-VI від 21.01.2010 - зміни набирають чинності через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про затвердження малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм) для додаткових медичних попереджень}

позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва, призначеної для реалізації на території України);

{Абзац десятий частини третьої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

штриховий код.

На упаковці (за виключенням прозорих обгорток), в якій вироби знаходяться в пачках або коробках, вказується:

{Абзац дванадцятий частини третьої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3425-IV від 09.02.2006}

загальна та власна назви виробу;

кількість одиниць продукції в упаковці;

медичні попередження, які наносяться відповідно до вимог, зазначених у цій частині статті;

{Частину третю статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 1824-VI від 21.01.2010 - зміни набирають чинності через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про затвердження малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм) для додаткових медичних попереджень}

штриховий код.

На транспортній тарі вказується:

загальна та власна назви виробу;

найменування суб'єкта господарювання-виробника та його місцезнаходження;

кількість одиниць продукції в упаковці;

дата виготовлення;

позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва, призначеної для реалізації на території України).

{Абзац частини третьої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

Основне медичне попередження споживачів тютюнових виробів "Куріння вбиває" зазначається на одній більшій зовнішній стороні упаковки (коробки, пачки). На другій більшій зовнішній стороні упаковки (коробки, пачки) тютюнових виробів зазначається додаткове медичне попередження у вигляді одного з десяти текстових написів такого змісту: "Куріння викликає рак легенів", "Куріння викликає залежність від тютюну (нікотинову залежність) - не починайте курити!", "Курці помирають рано", "Куріння викликає старіння шкіри", "Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей", "Відмова від куріння значно зменшує ризик небезпечних серцевих захворювань і захворювань легенів", "Куріння руйнує артерії, викликає серцеві напади та інсульт", "Куріння може викликати повільну та болісну смерть", "Куріння під час вагітності завдає шкоди вашій дитині", "Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції" і кольорового малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм). Кожен варіант текстових написів додаткових медичних попереджень наноситься виробником тютюнових виробів на упаковки (коробки, пачки) тютюнових виробів почергово.

{Частину третю статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 1824-VI від 21.01.2010 - зміни набирають чинності через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про затвердження малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм) для додаткових медичних попереджень}

Зазначені малюнок (малюнки) та/або піктограма (піктограми) затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров'я і підлягають перегляду (перезатвердженню) Кабінетом Міністрів України у такому самому порядку один раз на п'ять років. Малюнок (малюнки) та/або піктограма (піктограми) наносяться виробником тютюнових виробів на упаковки (коробки, пачки) тютюнових виробів не пізніше, ніж через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про їх затвердження (перезатвердження).

{Частину третю статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 1824-VI від 21.01.2010 - зміни набирають чинності через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про затвердження малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм) для додаткових медичних попереджень}

Основне та додаткове медичні попередження споживачів тютюнових виробів мають бути розміщені у визначеному виробником або імпортером тютюнових виробів на упаковці (коробці, пачці) місці в рамці чорного кольору шириною не менше ніж три міліметри. Площа, обмежена рамкою, включаючи площу самої рамки, має становити не менше 50 відсотків площі зовнішньої поверхні більшої зовнішньої сторони упаковки (коробки, пачки) тютюнових виробів. Тексти основного та додаткового медичних попереджень споживачів тютюнових виробів, що зазначаються на кожній упаковці (коробці, пачці) тютюнових виробів, мають бути чіткими, надрукованими чорним жирним шрифтом на білому фоні рядковими літерами, крім першої літери попередження, і розміщуватися таким чином, щоб забезпечити цілісність тексту при відкриванні тютюнового виробу у спосіб, зазначений на його упаковці, та не перекриватися іншою друкованою інформацією або марками акцизного збору.

{Частину третю статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 1824-VI від 21.01.2010 - зміни набирають чинності через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про затвердження малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм) для додаткових медичних попереджень}

Знаки для товарів і послуг на тютюнових виробах виконуються мовою та у вигляді зареєстрованого оригіналу або зображення, наведеного в прийнятій на розгляд заявці на реєстрацію знака для товарів і послуг.

{Абзац частини третьої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

Продукція, призначена для експорту, маркується згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

{Частину третю статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

4. Виробник може наносити на етикетки додаткову інформацію щодо характеристики продукту. При цьому виробникам тютюнових виробів забороняється наносити на етикетки інформацію, яка може вводити в оману або створювати неправильне враження щодо характеристик тютюнових виробів, їх впливу на здоров'я, включаючи будь-який термін, напис, торговельну марку, зображення, символічний або будь-який інший знак, що прямо чи опосередковано створює помилкове враження про те, що визначений тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші тютюнові вироби, у тому числі включати такі терміни, як "із низьким вмістом смол", "легкі", "супер легкі", "ультра легкі" та їх аналоги іншими мовами.

{Абзац перший частини четвертої статті 11 в редакції Закону № 3425-IV від 09.02.2006}

Етикеточна продукція розробляється товаровиробником алкогольних та тютюнових виробів і повинна відповідати вимогам чинного законодавства про мови (крім додаткової інформації щодо характеристик продукту), не потребує додаткових узгоджень, є промисловою власністю виробника та захищається згідно з чинним законодавством про промислову (інтелектуальну) власність. Власні назви алкогольних напоїв та тютюнових виробів визначаються їх виробниками і можуть відтворювати зареєстрований чи поданий на реєстрацію знак для товарів і послуг або бути його частиною.

{Абзац другий частини четвертої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3032-III від 07.02.2002, № 2189-IV від 18.11.2004}

Алкогольні напої та тютюнові вироби, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, позначаються марками акцизного податку в порядку, визначеному законодавством.

У разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

{Частину четверту статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002; в редакції Законів № 5503-VI від 20.11.2012, № 1638-VII від 12.08.2014 - щодо набрання чинності див. абзац другий пункту 1 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 1638-VII від 12.08.2014}

Зміни до цієї статті набирають чинності не раніше ніж через 24 місяці з дня опублікування закону про внесення відповідних змін.

{Частину четверту статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002; в редакції Закону № 2639-VIII від 06.12.2018}

При цьому алкогольні напої та тютюнові вироби, вироблені в Україні або імпортовані в Україну до набрання чинності внесеними відповідним законом змінами щодо маркування, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

{Частину четверту статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

Встановлені цією статтею вимоги до місткості тари (посуду) не застосовуються до алкогольних напоїв імпортного виробництва.

{Частину четверту статті 11 доповнено абзацом згідно із Законом № 195-IV від 24.10.2002 - набирає чинності з 01.01.2003 року}

{Стаття 11 в редакції Закону № 526/97-ВР від 11.09.97, із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

Стаття 11-1. Максимальна роздрібна ціна

Встановлена виробником або імпортером максимальна роздрібна ціна на тютюнові вироби наноситься на пачку, коробку або сувенірну коробку тютюнових виробів разом з датою їх виготовлення.

Максимальна роздрібна ціна за пачку, коробку або сувенірну коробку наноситься визначеним виробником способом у визначеному виробником місці і складається з її цифрового виразу та скороченого найменування грошової одиниці України.

Дата виготовлення наноситься визначеним виробником способом у визначеному виробником місці і складається із шести цифр, перші дві з яких означають день, наступні дві - місяць, останні дві - рік такої дати.

Нанесення максимальної роздрібної ціни та дати виготовлення на упаковку тютюнових виробів, призначених для вивезення (експортування) за межі митної території України, здійснюється згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

{Закон доповнено статтею 11-1 згідно із Законом № 2189-IV від 18.11.2004}

Стаття 12. Використання спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового для виробництва алкогольних напоїв та парфумерно-косметичної продукції

{Назва статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

Виробництво алкогольних напоїв здійснюється тільки з використанням спирту етилового ректифікованого, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та виноградного дистиляту спиртового і зернового дистиляту та які мають статус українських товарів відповідно до Митного кодексу України. Використання інших видів спирту для виробництва алкогольних напоїв і харчових продуктів забороняється. Використання спирту при виробництві суб’єктами господарювання малих виробництв виноробної продукції заборонено.

{Частина перша статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2245-VIII від 07.12.2017, № 2360-VIII від 20.03.2018, № 2628-VIII від 23.11.2018}

Виробництво парфумерно-косметичної продукції здійснюється з використанням спирту етилового денатурованого. Використання неденатурованого спирту для виробництва парфумерно-косметичної продукції не допускається.

{Частина друга статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

Парфумерні рідини упаковуються у флакони об'ємом не більше 255 куб. сантиметрів.

{Статтю 12 доповнено частиною третьою згідно із Законом № 2756-VI від 02.12.2010}

Головна і хвостова фракції спирту коньячного (відходи винокуріння) за вибором виробника направляються на ректифікацію спирту для технічних цілей або на утилізацію чи на дистиляцію.

{Статтю 12 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 1638-VII від 12.08.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

{Стаття 12 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2209-III від 11.01.2001, в редакції Закону № 3032-III від 07.02.2002}

Стаття 13. Нормування втрат при виробництві спирту, алкогольних напоїв та пального

{Назва статті 13 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

Норми втрат і виходу спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу та алкогольних напоїв затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

{Частина перша статті 13 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1685-III від 20.04.2000, № 3032-III від 07.02.2002, № 2628-VIII від 23.11.2018}

Норми втрат пального затверджуються Кабінетом Міністрів України.

{Статтю 13 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018}

За понаднормативні втрати, не виправдані згідно з чинним законодавством, та незабезпечення виходу продукції суб'єкти господарювання сплачують акцизний податок у розмірі, визначеному законом.

{Стаття 13 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

Розділ IV
ІМПОРТ, ЕКСПОРТ, ОПТОВА І РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ СПИРТОМ ЕТИЛОВИМ, КОНЬЯЧНИМ І ПЛОДОВИМ ТА ЗЕРНОВИМ ДИСТИЛЯТОМ, СПИРТОМ ЕТИЛОВИМ РЕКТИФІКОВАНИМ ВИНОГРАДНИМ, СПИРТОМ ЕТИЛОВИМ РЕКТИФІКОВАНИМ ПЛОДОВИМ, ДИСТИЛЯТОМ ВИНОГРАДНИМ СПИРТОВИМ, СПИТРОМ-СИРЦЕМ ПЛОДОВИМ, БІОЕТАНОЛОМ, АЛКОГОЛЬНИМИ НАПОЯМИ ТА ТЮТЮНОВИМИ ВИРОБАМИ І ПАЛЬНИМ ТА ЗБЕРІГАННЯ ПАЛЬНОГО

{Назва розділу IV із змінами, внесеними згідно із Законами № 3032-III від 07.02.2002, № 2628-VIII від 23.11.2018}



вгору